Tips til dekking med glass
Det er flere måter å plassere glasset. Det mest vanlige i Norge er at de står i en rad over tallrekkene, og at man drikker av dem fra høyre til venstre med vannglasset lengst til høyre. Ved dekking skal da rødvinsglass plasseres rett i midten av kuverten og de andre glassen i følgende rekkefølge fra høyre: vannglass, hvitvinsglass, rødvinsglass, portvinsglass. Serveres det sherry til suppen, kommer dette glasset i mellom vannglasset og hvitvinsglass, hvis du ønsker komplett oppsett med glass.
Det er også riktig å plassere glassene i en liten gruppe på høyre side. Nærmest kuverten kommer da hvitvinsglass med vannglasset til høyre for det. Overfor hvitvinsglasset plasseres da rødvinsglasset og lengst bort portvinsglasset. Serveres sherry til suppe samt dessert drikkes det utmerket godt fra samme glass.
På hverdager kan man gjøre som italienerne: sett et lite glass for vin i midten ovenfor kuverten og til høyre for det er et stort glass for mineralvann.
Vann bør alltid være på bordet, og glasset kan gjerne være fylt før man setter seg til bords. Det trenger ikke å være mineralvann, men kan like godt være vanlig vann med is og sitronskiver i.
Skal det serveres brød til maten, bør dette også være på bordet fra starten. Tallerkenen som skal brukes for brød og/eller salat fjernes etter hovedretten.
Om det skal være veldig elegant og man har serveringshjelp, bør vinen aldri settes på bordet. Vinen skal da serveres etter at gjestene har satt seg til bords. For mindre formell middag går det naturligvis fint å plassere vinflaskene på bordet sammen med vannkarafler.